Selecteer een pagina

Beleef een romantisch verblijf in de oudste stad van België!

TONGEREN

Wat heeft de oudste stad te bieden?

Onze tips en aanraders vind je hieronder

Fietsen & wandelen
Stadswandeling Mijlpaalroute.

Digitale stadswandeling door de eeuwen heen.

Natuurwandelingen In de Tongerse natuur. Wandelen langs de grens tussen ‘vochtig’ en ‘droog’ Haspengouw. Zoals Beukenberg, de Kevie of langs de Jeker.

Fietsen is mogelijk met Fietsroutes in en rond de stad of vrij tussen de bloesems en fruit. Limburg hét fietsparadijs bij uitstek.

Bezienswaardigheden
Grote Markt met het standbeeld van Ambiorix.

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.

Het Begijnhof.

Romeinse relicten.

Gasthuiskapel.

Middeleeuwse wallen.

Stadspark de Motten.

Restaurants
In de eerste stad van België zijn er maar liefst 3 restaurants met een Michelinster. In het centrum van de stad zijn dat De Mijlpaal en Magis en net buiten de omwalling is het Altermezzo die de ster verdiend te pakken kreeg. De chef van Altermezzo, Jo Grootaers, is met zijn 29 lentes ook nog eens verkozen tot Jonge Topchef van het jaar! Stevige culinaire prestaties!

Of geniet van de vele Cafeetjes, brasserieën, restaurantjes en terrasjes op de markt met uitzicht op de basiliek!

Evenementen
Antiek- en Brocantemarkt  op zondag vanaf 7 uur transformeert de oudste stad van België tot één grote – bijna middeleeuwse – marktplaats. Zo’n 40 gerenommeerde antiekshops en 350 (gespecialiseerde) standhouders pakken er uit met eeuwenoud antiek, brocante, design, vintagespullen en zeldzame collectorsitems. Vanuit alle uithoeken van de wereld zakken duizenden bezoekers af naar deze wekelijkse antiekhotspot. De bruisende sfeer in de historische setting is dan ook legendarisch.

MoMeNT loopt vanaf de zomerTIJD en eindigt bij het begin van de winterTIJD.  TIJD is de rode draad doorheen verschillende culturele evenement in de eerste stad van ons land, Tongeren.
De hele zomer lang staan expo’s, theater, muziek, openluchtcinema, literaire sessies en andere events op het programma.

Büfkes Prüvë is in juni de komst van onze culinaire elite op de Grote Markt. Je kan bij alle standjes gastronomische hapjes en aangepaste wijnen proeven. Op speeddate met de beste chefs en sommeliers!

Ciao Tongeren neemt plaats in mei. De hele binnenstad wordt getransformeerd tot één groot Italiaans plein met verschillende foodtrucks, bands, cocktails…

Cultuur & musea
Gallo-Romeins museum. Maak een tijdreis van neanderthaler tot Gallo-Romein.

Teseum. Archeologische site met ondergrondse schatten.

Begijnhofmuseum. Op het pleintje onder de Linde krijg je een unieke inkijk in de uitzonderlijke manier van het leven van een Begijntje. Daar ligt namelijk Begijnhofmuseum Beghina, in een authentieke begijnenwoning uit 1660 met kleine kruidentuin.

Moerenpoort. In of uit de stad geraken, dat kon in de middeleeuwen enkel via de 6 stadspoorten. Van deze 6 bleef (helaas) enkel de Moerenpoort uit 1379 volledig intact.

Huis Teelen. Een klein gedeelte van het oorspronkelijke kanunnikenhuis bleef tot op de dag van vandaag bewaard. We noemen het voortaan ‘Huis Theelen’.

Cultuurcentrum De Velinx Tongeren.

TONGEREN

Nog niet helemaal overtuigd?

Vraag gerust informatie bij ons of bezoek toerismetongeren.be voor nog meer ideeën.

OVERNACHTEN In

B&B Gaudium XII
in Tongeren

 Geniet samen van een weekendje weg en van een heerlijk ontbijt.

M +32 486 27 65 03
Schuttersgang 12, 3700 Tongeren
info@gaudiumtwaalf.be